luni, 25 februarie 2013

Știri Eco #40 - un meteorit a lovit Rusia cu puterea a 30 bombe atomice

Bună! După cum deja probabil ați auzit, pe data de 15 Februarie, un meteorit s-a ciocnit cu suprafața pămîntului, explodînd în Rusia, orașul Chelyabinsk, în regiunea Urla.
meteor1
Explozia a rănit peste 1,200 locuitori ai orașului, acest fapt se datorează acestei mingi de foc cu greutatea de peste 10.000 tone. Pe lîngă astea, aproximativ 5000 clădiri au fost avariate. Explozia a dezlănțuit în jur de  500 kilotone de energie, cauzînd spargerea geamurilor, și a altor obiecte.

meteor2
A fost calculat, energia cu care a explodat meteoritul a fost de 30 de ori mai are ca a unei bombe atomice care a căzut în Hiroshima în 1945.
El a avut o energie mai mare ca (toate) armele folosite în al doilea Război Mondial” a spus Bill Cooke, liderul oficiului Meteoroid Environments Office at NASA’s Marshall Space Flight Center.

meteor3
  Se presupune că lungimea meteoritului era de 17m e mai mare și ca cel din Tunguska, în 1908, atunci cînd adîncimea Siberiei a fost lovită de o piatră de dinafară, care nu a cauzat daune, deoarece a explodat într-o zonă nelocuită, în pădure.
Iată mai jos o compilație de filmulețe în care se vede meteoritul ce a căzut în Chelyabinsk – http://www.youtube.com/watch?v=FTmwbhyNBtA
O întrebare pentru utilizatorii din Chelyabinsk, sau pentru cei, ce au văzut acest eveniment cu ochii lor – cu ce a semănat această experiență?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu