marți, 26 februarie 2013

Știri Eco #42 - Energie regenerabilă sau supraviețuirea unei specii?

Ei bine, cine ar fi crezut? Două grupuri de ecologie au protestat una împotriva la cealaltă.
De obicei, protestatarii sunt împotriva construirii unor fabrici sau centre comerciale într-o pădure, atunci cînd acestea pot afecta viața sălbatică.
De acestă dată, conflictul este cu mult mai interesant: ecologiști contra ecologiști
desert tortoise
Desertul mojave este o bucată de uscat situat la sud-estul Californiei în SUA.
În 2002, 45 milioane de dolari au fost donați organizației non-profit Wildlands Conservancy a alocat un teren de 2,500 kilometri pătrați. Scopul a fost de a proteja lumea sălbatică din Mojave – inclusiv broasca țestoasă - care este pe cale de dispariție .
Problema a apărut în 2005, cînd, guvernul American, a luat decizia de a crea împrejur 20 de panouri solare și  centrale eoliene – puterea instalației respective ar trebuie să alimenteze peste 1 milion de case, și este energie curată regenerabilă.
mojave solar power
Lupta continuă, au fost idei de alocare a unei arii de teren pentru instalația pentru obținerea energiei regenerabile și a altei arii de teren izolat pentru broaștele țestoase.
Problema cu broaștele țestoase este că ele sunt foarte delicate – ba este ilegal chiar să le atingi. Așa că schimbarea acestor împrejurimi le-ar obliga să plece - ceea ce ar duce la alte consecințe, deoarece ele nu sunt în stare de a migra.
Și ce ați dori să spuneți voi? De a cui parte sunteți?  Broaștele țestoase sau energia ecologică? ;) Lăsați-ne în comentarii răspunsul ca să știm!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu